Despre dinti

by on 26 martie 2014

Micuta este in plin proces de schimbare a dentitiei. Merge la stomatolog de vreo doi ani, de cand au aparut primele cariute. Se pare ca ma mosteneste pe mine la acest capitol. Nu are probleme grave, incercam sa tinem sub control consumul de dulciuri, spalatul zilnic al dintilor si mersul la stomatolog.

Eu sunt genul care atunci cand vede un punct negru pe vreun dinte din dotare, sun repede si imi fac o programare la medic. As putea spune ca sunt chiar constiincioasa, ceea ce mi-a salvat cat de cat dantura, pana la acest moment. Sunt plombata mai ceva ca drumurile noastre nationale, dar macar sunt dintii mei si ma pot baza pe ei.

Am aflat acum cateva zile despre campania nationala Zambeste Romania.

“Campania fost dezvoltată în 2012 de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, cu ajutorul specialiștilor în igiena orală, pentru a facilita accesul la educație şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populației din România. Proiectul face parte din Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună (BOHEP), amplă inițiativă europeană lansată în 2012.”

Anul acesta se desfasoara cea de-a treia editie, iar programul mi se pare foarte atractiv. Iata cateva fragmente din Comunicatul lor de presa.

Zâmbește România” invită părinții și copiii să arate că statisticile negative cu privire la sănătatea orală pot fi demontate

  • Statisticile arată o Românie cu o stare de sănătate orală precară: 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecțiune (71%);[1]
  • Rezultatele celui mai nou studiu privind sănătatea orală la copii, derulat de Zâmbește România în 2013 în școli, arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinții temporari;1
  • 4 din 10 copii au carii pe dinții definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate;1
  • Campania Zâmbește România dă startul Campionatului Național de Periaj și îi invită pe copii și părinți să demonstreze că știu să aibă grijă de dinții lor.

 

[1]Studiu IPSOS Îngrijirea orală, utilizare şi atitudini; mai 2012; în România – aplicat pe un eşantion de 500 de persoane, barbaţi şi femei,  18-65 de ani, urban (reprezentativitate naţională la nivel urban)

CALENDARUL CAMPANIEI ZÂMBEȘTE ROMÂNIA ÎN 2014

Cu mesajul Ai grijă de sănătatea dinților tăi!, campania Zâmbește România susține cei trei pași esențiali pentru o mai bună igienă orală, ca mijloc principal de prevenție al problemelor dentare:

  • periajul dinților de două, maximum de trei ori pe zi
  • vizită la dentist în mod regulat
  • o dietă sănătoasă și echilibrată, care să includă multe fructe și legume

Campania din România continuă în 2014 cu programe educaționale pe tema igienei orale și un puternic apel la acțiune către consumatori, adresat copiilor, părinților și educatorilor.

 

MARTIE – APRILIE 2014

Campionatul Național de Periaj Dentar –  un pariu pentru toată țara

Odată cu lansarea noii ediții, Zâmbește România, cu susținerea Aquafresh®, dă startul unei competiții naționale care se adresează copiilor de până în 14 ani, familiilor lor, cât și claselor din școala primară și generală. Competiţia va premia creativitatea și umorul în modul de a arăta cum își îngrijesc dinţii zi de zi. Premiile sunt pe măsură: o excursie la Disneyland împreună cu familia (pentru categoria „Familii”), respectiv 10 premii în valoare de 500 euro (pentru categoria “Școală”) pentru dotarea claselor.

Înscrierile se fac în perioada 20 martie 2014 – 20 aprilie 2014 inclusiv, prin intermediul aplicației de pe www.zambesteromania.ro sau pagina de Facebook Zâmbește România.

Prin Campionatul Naţional de Periaj, Zâmbește România urmărește să disemineze exemple corecte și să popularizeze obiceiurile de igienă orală în rândul copiilor, prin ideea că periajul poate fi distractiv. La finalul proiectului, micii campioni vor avea ocazia să facă parte și dintr-un film-tutorial despre obiceiurile corecte de igienă orală, prin care Zâmbește România să arate lumii întregi că românii știu și pot avea grijă corect de dinții lor.

Campionatul Național de Periaj reprezintă, totodată, prima competiție de educație alternativă a copiilor pentru o igienă orală corectă.

 

ÎNTREGUL AN

Programul de educare în școli continuă

Pe durata anului 2014, Zâmbește România va include și un program de educare în școli din întreaga țară, derulat alături de specialiști în igiena orală. Peste 20.000 de copii vor beneficia, în cadrul programului, de sfaturi privind igiena orală și seturi complete pentru îngrijirea dinților, formate din pastă și periuță de dinți.

 

ÎNTREGUL AN

Consultații stomatologice și detartraje gratuite

Pe lângă activitățile educaționale, începând cu 1 aprilie 2014 și până la finalul anului, vor fi oferite consultații gratuite în cabinete stomatologice din întreaga țară, ușor de rezervat prin intermediul site-ului www.zambesteromania.ro. În plus, în acest an, o parte din cabinetele stomatologice din campanie vor oferi și detartraje gratuite.

 

SEPTEMBRIE 2014

În luna septembrie, Zâmbește România va continua programul Caravanei Naționale „Rabla pentru Periuța Ta” în 7 orașe mari din țară.”

Concursul National de Periaj Dentar mi se pare o idee super. Am sa-i povestesc despre ea invatatoarei Micutei, poate participa si ei.

 

 

 

 

  • Categories: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *