Ce este TSH-ul

TSH-ul este hormonul tireostimulator bazal sau tirotropina și are rolul de a stimula glanda tiroidă. Aceasta din urmă secretă doi hormoni care sunt foarte importanți pentru echilibrul hormonal al organismului și anume triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), care dacă au valori foarte mari împiedică producția TSH-ului și apare astfel un dezechilibru.

Glanda tiroidă este situată la nivelul gâtului, iar hormonii pe care îi produce ajută la reglarea metabolismului. Analiza acestui hormon hipofizar tireostimulator bazal este importantă mai ales pentru femei, deoarece ele sunt mai predispuse la dezechilibre hormonale.

Recoltarea probelor pentru analiza TSH

Pentru a afla valoare TSH se recoltează probe de sânge, dimineața, pe nemâncate, fără a administra medicamente înainte. Totul se desfășoară simplu și rapid, în cel mult 5 minute.

Interpretarea rezultatelor

În ceea ce privește rezultatele unei astfel de analize, ele se exprimă în μUI/ml și variază în funcție de vârstă. În mod normal, la un adult, aceste valori sunt cuprinse în intervalul 0.27 – 4.20 μUI/ml.

Rezultatele pot fi influențate de:

  • vârstă – nou-născuții au un nivel TSH de 2-3 ori mai mare decât normalul, motiv pentru care în cazul lor recoltarea e bine să se facă după 7 zile de la naștere;
  • sarcină – femeile gravide pot avea modificări ale nivelului TSH din cauza concentrației crescute de HCG;
  • medicamente – anumite substanțe prezente în medicamente pot influența nivelul TSH, motiv pentru care medicul trebuie să știe acest lucru pentru o interpretare corectă, dar și pentru îndrumări înainte de analize.

Dacă rezultatele nu sunt printre cele mai bune, acest lucru ar putea însemna prezența unor afecțiuni. Valorile crescute pot indica: hipotiroidism primar, tumori secretante de TSH, tiroidita Hashimoto, tireotoxicoza. Valorile prea mici pot indica: hipertiroidism primar sau hipotiroidism secundar, boala Graves sau sindromul eutiroidian.

Hipotiroidismul – deficitul hormonal care afectează întregul corp

Dacă valorile TSH nu sunt unele normale, o posibilă cauză ar putea fi hipotiroidismnul, care este o disfuncție a glandei tiroide care nu mai poate produce la fel de mulți hormoni și atunci corpul începe să se resimtă și să ai o stare generală foarte neplăcută dată de simptome precum: oboseală cronică, intoleranță la frig, unghii fragile, căderea părului, dereglări hormonale, constipație, creșteri în greutate, pierderea apetitului etc. În cazuri foarte grave, boala se poate manifesta prin prezența gușii tiroidiene, depresie, nașterea unui copil cu malformații, infertilitate sau afecțiuni cardiace.

Hipertiroidismul nu se poate vindeca, dar poate fi ținut sub control cu ajutorul unor tratamente de la medicul specialist care de cele mai multe ori trebuie administrate pe o perioadă nedeterminată. Acestea sunt sub forma unor hormoni care substituie funcția tiroidei și se administrează conform indicațiilor, în funcție de greutate, vârstă și alte afecțiuni.