De la naștere până în copilărie, copiii își folosesc cele cinci simțuri pentru a explora și a încerca să dea un sens lumii din jurul lor.

Este o parte importantă a dezvoltării timpurii a copilăriei, iar oferirea de oportunități copiilor de a-și folosi în mod activ simțurile în timp ce își explorează lumea prin „jocul senzorial” este esențială pentru dezvoltarea creierului.

Ca adulți, simțurile noastre ne oferă informații vitale pe care le folosim pentru lua decizii de zeci de ori pe zi. S-ar putea să considerăm această abilitate de la sine înțeleasă și abia dacă o observăm, dar din acest motiv este atât de important să îi ajutăm pe copii să învețe despre propriile lor simțuri.

Deci, ce sunt jucăriile senzoriale și cum ajută ele?

A apuca lucrurile și a le simți textura este ceea ce oamenii asociază adesea cu jocul senzorial, dar este vorba despre mult mai mult decât atingere.

Jocul senzorial include orice activitate care stimulează simțurile de atingere, miros, gust, văz și auz ale unui copil mic, precum și orice lucru care implică mișcarea și echilibrul.

Câteva exemple pentru început sunt:

Jocuri senzoriale pentru bebeluși se face jucându-se cu jucării senzoriale, strângând hârtie colorată pentru a auzi zgomotul, a simți contururile și a vedea cum se schimbă formele

Jocuri senzoriale pentru copii mici – observarea luminii și umbrelor create pe obiecte de diferite forme sau dimensiuni, sau urmărirea amestecului de culori și a modelelor formate prin pictarea cu degetele sau cu burete

Jocuri senzoriale pentru copiii de vârstă preșcolară – creând forme sau cântând la instrumente muzicale, ascultându-și tonul și înălțimea în timp ce lovesc sau suflă prin instrumente încet sau cu forță

Probabil cel mai simplu mod de a ajuta copiii să-și implice simțurile este să se joace afară în natura plină de culori, mișcare, texturi, sunete și mirosuri.

Beneficiile jocului senzorial

Activitățile cu jucăriile senzoriale, pe lângă faptul că sunt distractive și interesante pentru bebeluși și copii mici, îi încurajează pe copii să exploreze și să investigheze.

Prin intermediul jucăriilor senzoriale, copilul poate învăța să ignore zgomotul care nu este important pentru el și să se concentreze asupra jocului care are loc cu cei din jur.

Folosirea jucăriilor senzoriale poate ajuta copilul să atingă, să miroase și să se joace cu texturi diferite într-un mediu cu puține așteptări. Pe măsură ce copilul își dezvoltă încrederea și înțelege acele texturi, acest lucru ajută la construirea unor căi pozitive pentru creier, conexiuni care îl vor ajuta și în viitor. Alte motive pentru care jocul senzorial este benefic pentru copii:

  • Ajută la construirea conexiunilor nervoase în creier
  • Încurajează dezvoltarea abilităților motorii
  • Sprijină dezvoltarea limbajului
  • Încurajează „gândirea științifică” și rezolvarea problemelor
  • Poate implica activități conștiente care sunt benefice pentru toți copiii