Saptamana trecuta am revenit de la baza militara romaneasca din Irak, parte din forta internationala de mentinere a pacii. In domeniul ingineriei electrice este nevoie de specialisti in orice domeniu si chiar daca nu ma asteptam vreodata sa fiu trimis in astfel de zone, iata ca momentul a sosit si nu a putut fi nici amanat si nici refuzat.

Acolo am fost responsabil de extinerea retelei electrice si de supraveghere video in perimetrul nou construit, cu rol operational si administrativ. Nu a fost o lucrare foarte grea, dar a mers destul de lent pentru ca a fost dificila comunicarea cu partenerul irakian. Pe de-o parte limba a fost cel mai mare obstacol, fiind adesea nevoit sa apelez la persoana care se ocupa de traduceri acte din cadrul administratiei, domnul Traian, acesta fiind un bun vorbitor atat de limba araba cat si de limba engleza. Prin amabilitatea lui am reusit sa depasim bariera lingvistica si sa ne intelegem la un nivel acceptabil cu irakienii. A doua problema de comunicare a fost cea legata de solutii. Se pare ca irakienii folosesc standarde industriale usor diferite de cele europene, iar din aceasta cauza s-a pierdut aproape o saptamana ca sa armonizam parametri conform standardelor noastre, care sunt cele mai sigure in exploatare.

In rest lucrarea a decurs conform planului, iar partea care ne-a ajutat foarte mult a fost aprovizionarea usoara cu piese si materiale pentru lucrare. Chiar in apropierea bazei se afla o fabrica de produse electrice, de unde am cumparat peste trei sferturi din tot ceea ce a inglobat lucrarea. Si nu au fost piese de calitate slaba, dimpotiva, au fost doar piese de calitate superioara, din aliaje de cupru cu rezistante reduse. M-a surpins sa ne fie puse la dispozitie chiar piese cu pelicula de argint, pentru un contact de calitate si intrebuintare sigura si de lunga durata.

Oficialii romani au fost extrem de multumiti de rezultatul lucrarii si recunosc ca si eu am fost satisfacut de cum a iesit aceasta extindere de retea. Se pare ca spre sfarsitul anului viitor va fi nevoie sa se extinda si reteaua de la departamentul medico-sanitar al bazei si este foarte posibil sa fiu din nou solicitat. Mi s-a pus in vedere ca restrictiile de circulatie si de intrare in tara se vor inaspri si ca ar fi bine sa-mi pregatesc cat de curand dosarul de lucru, chiar inainte sa am oferta receptionata. Insa voi apela din nou la domnul Traian cu care m-am inteles foarte bine si care se ocupa frecvent de traduceri legalizate, printre alte activitati administrative ale bazei.

Ca sa inchei istorisirea detasarii mele in Irak, va spun si ineditul acestei lucrari. Reteaua a fost construita toata pentru curent trifazic, deci tensiune de 380 volti. Pentru ca era aproape imposibil sa avem si o linie de 220 volti, am optat in cele din urma sa folosim tensiunea de curent trifazic inclusiv pentru reteua de supraveghere video, care a fost partea finala a proiectului. Din informatiile capatate pana acum se pare ca ar fi prima instalatie video din lume construita pe curent trifazic. Daca rezultatele vor fi bune pana la urmatoarea mea vizita acolo anul viitor, intentionez sa propun aceasta solutie si la noi in tara.