Aftele bucale sunt o afectiune ce presupune leziuni minore, necontagioase ce apar la nivelul cavitatii bucale, fie pe obraji, fie pe interiorul buzelor ori sub limba si care se vindeca in cateva zile.

Chiar si in conditiile in care sunt inofensive aftele cauzeaza disconfort la nivelul cavitatii bucale, iar copii pot chiar sa refuze sa manance din cauza acestor afte. Exista anumite preparate care pot accentua aftele si care ar fi indicat sa fie evitate in aceasta perioada cum ar fi, mancarurile sarate, cu aciditate crescuta, cat si cele crocrante.

Din pacate pana in prezent nu sunt cunoscute cauzele aparitiei aftelor bucale la copii, insa exista o serie de factori care contribuie la aparitia acestora cum ar fi, sistem imunitar slabit, ranirea cavitatii bucale cu alimente sau obiecte, ranirea prin muscare, alergii alimentare, stres, anumite infectii virale sau bacteriene, anumite medicamente, deficitul de vitamine si minerale, si in mod special deficitul de acid folic, fier sau vitamina B12.

Aftele bucale se manifesta la copii prin leziuni de culoare alba in cavitatea bucala, leziuni de culoare galbena, cu o baza rosie, la nivelul cavitatii bucale, disconfort la mestecat din cauza leziunilor, refuzul copilului de a manca.

Pentru a sti sigur daca bebelusul tau are afte bucale, medicul pediatru este cel care va examina cavitatea bucala a copilului si care va pune diagnosticul in urma analizelor de sange pe care le va recomanda sau chiar in urma unei biopsii necesare in cazuri foarte grave, care se recomanda cand dimensiunile aftelor sunt extrem de mari, iar medicul suspecteaza o problema mai grava.

In ceea ce priveste tratamentul pentru afte bucale la copii nu se recomanda un tratament special deoarece acestea se vindeca de la sine in cateva zile, insa pot fi si situatii in care vindecarea poate dura pana la 2 saptamani. Se recomanda o atentie sporita la spalatul pe dinti si consumarea unor bauturi sau alimente cu textura cremoasa. Medicul va recomanda evitarea alimentelor picante, sarate sau cu aciditate crescuta.

Glicerina cu anestezina aplicata direct pe afte poate ameliora simptomele cauzate de aceste leziuni si le poate accelera vindecarea. Daca si tu ai nevoie acum poti comanda online glicerina cu anestezina de pe medaz.ro.

Din pacate sunt situatii cand trebuie sa apelam la ajutorul unui medic de urgenta si asta in momentul in care apar semne ale unei infectii la nivelul aftelor.

In cazul in care copilul prezinta una dintre urmatoarele simptome din cauza aftelor bucale trebuie sa mergi de urgenta la medicul pediatru:

Dureri mari

-umflarea aftelor, inrosirea acestora si cresterea temperaturii in zona respectiva

-Afta supureaza

– copilul are febra