A fost ciudat sa citesc o carte scrisa de o autoare straina si in care actiunea se petrece in Iasul postbelic, insa m-a uimit placut sa descopar o lectura tare frumoasa, cu personaje mai mult sau mai putin romanesti (ori romanizate). Dintre atatea carti despre personaje care traiesc o drama, cartea Pictorul fara glas uimeste prin pasiune dar si multitudinea de senzatii pe care cititorul le are la trecerea prin anumite paragrafe.
Imaginati-va
un om, la inceputul anilor 1950, fara posibilitatea de a auzi, drept urmare fara a putea sa vorbeasca. Cum comunica el? Cum se descurca el intr-o societate in care se amesteca ruralul cu cultura vestica? Nascut din mama bucatareasa la un conac din satul Poiana si tata “calator prin viata”, Tinu (Augustin) se ataseaza mai mult de natura si reuseste sa-si cultive talentul picturii. Desi conita a incercat in zadar sa-l ghideze pe calea intelectualitatii punandu-l sa ia lectii alaturi de copiii ei cu guvernanta germana, Tinu se incapataneaza sa ramana in lumea lui si sa deseneze in continuare, fara a face eforturi pentru a incepe sa vorbeasca ori sa scrie.
Cartea incepe cu el la varsta tineretii, dormind in parcul Copou (cred ca acesta era, dupa descriere) si apoi salvat de asistenta Adriana de pe treptele spitalului.

In spital ghici cine mai era asistenta? Safta, fiica boierilor de la conac. Aceasta il recunoaste si incearca, prin diverse metode, sa reia prietenia ce a legat-o de Tinu si sa-l faca din nou sa comunice cu ea. Va reusi? Asta ar fi bine sa descoperiti singuri citind cartea deoarece e foarte frumoasa.
Desi unele critici sunt mai dure cu privire la constructia personajului principal, mie chiar mi-a placut cum Harding a reusit sa-l proiecteze pe Tinu in context, cum a imbinat talentul lui cu lumea ce-l inconjura, o interactiune care s-a realizat pe orice plan posibil numai prin sunet nu. Recomand cu caldura lectura, sperand ca pentru amatorii de e-reading se regaseste si prin multitudinea de carti online (daca nu in romana, in engleza sigur o gasiti), iar daca nu puteti vizita in oras o librarie ori o puteti comanda oricand de la o librarie online.