De multe ori de confruntam cu o problema care poate fi delicata pentru un necunoscator de vinuri, si anume, cum alegem un vin demisec bun.O modalitate de alegere a unui vin demisec bun este in functie de tipul de mancare asociat. Alegerea vinului este influenţată de sezon şi de ocazie, vinurile albe, fructuoase fiind recomandate vara, iar cele roşii robuste sau corpolente, iarna. Prin alegerea vinurilor pentru masă trebuie să urmărim o completare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor. La o masă obişnuită, fără pretenţii, putem servi un singur vin, acesta fiind ales în funcţie de meniu şi de preferinţele fiecăruia, un vin alb sec sau uşor demisec, un vin roze, neapărat sec sau un vin roşu sec. La o masă cu caracter festiv, cu meniu bogat, pot fi servite 3 vinuri, în următoarea ordine: un vin alb sec, un vin roşu, vin dulce sau demidulce.

Vinurile albe se potrivesc bine cu mâncărurile puţin colorate, respectiv cu preparate din peşte, din carne albă de pasăre, creier, cu sosurile galbene sau albe.

Vinurile  roşii se asociază cu preparatele din carne roşie: vită, porc, miel, vânat, cu sosuri de culoare închisă.

Vinurile fine, rafinate, se asociază cu preparatele culinare cu gust delicat, iar preparatele rustice, grele, cu vinuri mai corpolente.

Daca la masă servim supe, ciorbe, borşuri, carne şi peşte marinate în oţet, salate cu multe condimente, preparate picante, îngheţate, torturi cu ciocolată şi cafea, dulciuri însiropate cu vinuri licoroase sau cu citrice şi struguri ar trebui să evităm să mai punem pe masă şi o sticlă de vin.

O recomandare in plus ar fi si faptul ca trebuie să fim atenţi şi la temperatura la care servim vinul, altfel acesta îşi pierde din aromă.

Principiile după care trebuie să ne orientăm sunt însă destul de simple, si anume:

– vinurile albe se servesc la o temperatură cuprinsă între 10 – 12°C

– vinurile roze şi roşii mai uşoare se servesc la o temperatură de 12 – 14° C

– vinurile roşii se consumă la temperatura camere, adică 16 – 18° C

– vinurile spumante se servesc la o temperatură de 6 – 8° C