Există o largă varietate de tratamente pentru problemele gingiilor și ale țesuturilor paradontale. Aceste tratamente depind de stadiul de avansare al paradontozei, care este modul în care ai răspuns la eventuale tratamente anterioare, dar și de starea generală de sănătate de care beneficiezi. Tratamentele variază de la metode nechirurgicale prin care este controlat nivelul bacteriilor din zona gingiilor, bacterii care conduc la apariția paradontozei, până la metode chirurgicale prin care sunt regenerate țesuturile suport ale gingiilor. Haide să descoperim pe scurt care sunt aceste tratamente paradontoza.
Curățarea profesională a dinților. Acest lucru se realizează de către medicul stomatolog și prin această procedură este eliminată placa de pe dinți, dar și depunerile de tartru, iar această procedură se realizează pentru toți dinții. Dacă există semne ale paradontozei, atunci medicul stomatolog îți va recomanda această procedură de mai mult de două ori pe an.
Detartrajul și nivelarea rădăcinilor dinților. Dacă în urma unei vizite la medicul stomatolog acesta constată faptul că sub nivelul gingiei există depuneri importante de tartru, acesta va proceda la detartraj, adică îndepărtarea tartrului. Pentru a elimina bacteriile și a asigura faptul că rădăcinile dinților sunt curate, se procedează la nivelarea rădăcinilor acestora, iar ulterior gingia se va lipi din nou de dinți.
Paradontoza tratament naturist. Există anumite remedii naturiste care te pot ajuta în tratarea paradontozei, iar acestea pot fi folosite complementar cu alte tratamente. Ȋn cazul în care ai început un tratament pentru boala paradontală, atunci poți să îți completezi acest tratament cu consumul de banane, castravete, suc de morcovi, suc de varză, hrean rădăcină sau tinctură, propolis, ceai de mușețel, ulei de măsline sau ulei de susan. De asemenea, poți alege să folosești anumite suplimente precum Vitamina A, Vitamina C, Vitamina E, Zinc, Seleniu sau Acid Folic.
Paradontoza tratament antibiotic. Ȋn urma acestor proceduri mai sus amintite, medicul specialist va stabili dacă este nevoie de un tratament cu antibiotic pentru tratarea paradontozei. Fiind cauzată de bacterii, paradontoza poate fi tratată prin utilizarea antibioticelor sub formă orală, sub formă de apă de gură sau sub formă de unguent.
Vizite regulate la medicul stomatolog. Ȋn urma primelor măsuri în tratarea paradontozei, medicul stomatolog te va programa pentru un control la un anumit interval de timp pentru a observa modul în care tratamentul aplicat și cel prescris aduce rezultate. Ȋn funcție de rezultatele observate de către medicul stomatolog, acesta va decide care sunt pașii următori ai tratamentului.
Tratament paradontoza injectabil. Ȋn situația în care tratamentele anterior aplicate nu dau rezultate corespunzătoare, se poate trece la un tratament injectabil, prin care anumite substanțe sunt injectate în pungile paradontale formate la nivelul gingiilor cu scopul de a curăța gingiile și de a elimina bacteriile.
Tratament paradontoza laser. Pentru a nu ajunge la tratamentul chirurgical, există varianta tratamentului cu laser în cazul paradontozei. Acesta este un tratament nechirurgical, dar care oferă rezultate foarte asemănătoare, doar că efectele secundare și post-operatorii sunt mult mai puțin dureroase și refacerea este mult mai rapidă comparativ cu tratamentele chirurgicale tradiționale.
Acestea sunt modurile în care poate fi aplicat un tratament paradontoza. Foarte important este să vizitezi regulat un medic stomatolog și să identifici cât mai din timp orice posibilă problemă.