Manastirea Comana se afla pe paralela de 44 grade 10 minute 35 secunde 88 sutimi N si 26 grade 08 minute 34 secunde 39 sutimi E. Este un careu cu latura de 50 m. Din Bucuresti pana la manastire sunt 37 km serpuiti, calculati de hartile Google. Adica, daca mergeti cu 200 km/h ajungeti intr-un sfert de ceas!
In primul rand calatorul trebuie sa observe in drumul sau numele localitatilor din imprejurimi. Ele sunt precum o harta a istoriei vechi. Iata cateva: Jilava, Copaceni, Padurea Moarta, Varlaam, Mogosesti, Gradistea, Budeni, Mironesti, Berceni s.a.m.d. Toate aceste nume, si aici scriu din experienta, sunt nume care poarta amintirea existentei uriasilor.
Am incercat sa gasesc radacinile numelui Comana, Coman. Trebuie sa stiti ca exista o singura despartire care nu sufera contradictii si ea este CO si MAN, asa cum avem CARAI+MAN, ORTO+MAN, CALI+MAN, TELEOR+MAN, RO+MAN, TIS+MANA. Toate asezarile, varfurile si functiile ce poarta in ansamblul lor nominal cuvantul MAN, sunt foarte, foarte vechi. Sunt cam de pe vremea Hiperboreenilor. Revenind, CO MAN s-ar traduce prin OMUL CO. Acest CO este derutant, pentru ca singura sa dizolvare se face ori ca oxid de carbon, ori ca Cobalt. Iata definitia din DEX a Cobaltului: “Element chimic metalic foarte dur, alb-argintiu, intrebuintat la fabricarea unor oteluri speciale, in radioterapie etc., iar sarurile sale la colorarea in albastru a obiectelor de sticla, de portelan etc”. Mai departe, trebuie studiat
Am plecat la orele 06:00 ale diminetii, cu intunericul inca peste noi si cu o ceata aproape romantica. Am ajuns pe la 07:00, de aici calculam cu toti ca am mers cu X km/h. Glumesc, ne luam prea in serios! Haha! Linistea este de necrezut si intr-un fel ciudat, mai repede am gasit Manastirea Comana pe intuneric decat Biserica Draganescu pe lumina. Cred ca tine de informatie! Eh, si daca tot am deschis subiectul cu informatia, in drumul nostru am aflat ca SRI are o baza, nici mai mult nici mai putin, decat langa Comana.

Si evident ne-am intrebat: de ce?
Cand am patruns poarta manastirii inca era intuneric. Biserica era goala, confortabil luminata si mirosea a tamaie. Era plina de energie vibratorie. Picturile, unele mai vechi, altele mai noi, toate privesc la tine si te asteapta. Unele sa-ti dea, altele sa-ti preia. Interesant este ca stand sub cupola principala, cand am inchis ochii mi-a venit in minte imaginea unei galerii, care in viziunea mea se bifurca undeva. Era consolidata cu caramizi rosii vechi, cele subtiri, asa cum de altfel se vad si ruinele fostei manastiri Comana construita de Vlad Tepes, care avea biserica din lemn. In fond, stiam ca trebuie sa existe un tunel aici, din simplele “coincidente” cu Manastirea Snagov dar si pentru ca este una din “rovine” din campii ale marelui Eminescu, si stim ca cetatile de la Arges sunt legate intre ele printr-un tunel.
Coincidente intre Manastirea Comana si Manastirea Snagov
In Manastirea Snagov se vorbeste ca se afla trupul lui Vlad Dracul (tatal lui Vlad Tepes, Dracul al II-lea), in Manastirea Comana trupul lui Vlad Tepes fiul. 
Amandoi au pierit dupa ce incheiasera o batalie cu turcii si amandoi mor asasinati.
Atat Manastirea Snagov cat si Manastirea Comana au fost ridicate pe o insula, iar accesul se facea pe un pod de lemn.
Vlad Tepes cere ca la Manastirea Snagov sa se sape un tunel pe sub apa care sa iasa la loc departat de asezare (ceea ce nu e neobisnuit, intrucat pe placa memoriala a Palatului Ghica scrie ca se afla un tunel lung de 1 km sapat din maruntaiele palatului – colt cu Biserica Teiul Doamnei Ghica) si ne impinge sa credem ca la Comana ar fi facut la fel.