Recunoscute inca de pe vremea ocupatiei dacilor, vinurile romanesti au trecut la randul lor printr-un proces de perfectionare de-a lungul anilor pentru ca in cele din urma sa isi ocupe locul de cinste, alaturi de cele mai rafinate soiuri recunoscute la nivel european. Fiind binecuvantati cu conditii ideale pentru a putea planta o mare diversitate de vita de vie, viticultorii romani au profitat de intinderea mare de spatiu pentru a intemeia un numar impresionant de podgorii, acestea fiind la randul lor impartite in centre adiacente fiecarei zone geografice.

Ca si caracteristica principala, aceasta este descrisa de temperaturi specifice, sol si relief bogate in minerale, precum si procedee de vinificatie specifice, ce converg intr-un final pentru obtinerea unor vinuri cu aceleasi insusiri. Dezvoltata intr-o perioada ce se intinde pe mii de ani, viticultura romaneasca a fost imbogatita pe parcurs de numeroase soiuri de alte origini, precum Merlot, Chardonnay, sau Pinot Noir, cultivate cu succes pana in ziua de azi. Perioada interbelica a marcat inceperea momentului de maxima expansiune, in prezent Romania fiind unul dintre cei mai mari producatori si exportatori din Europa.

Soiuri de struguri romanesti

In ceea ce priveste multitudinea de soiuri descoperite pe pamant romanesc, predominanta este data de strugurii albi precum Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari sau Mustoasa de Maderat, fiecare dintre acestea fiind caracterizata de un buchet de arome specific si un set de caracteristici ce o deosebesc de alte varietati.

Daca ne referim la strugurii rosii, printre cele mai cunoscute modele amintim Babeasca Neagra, Novacul sau Negrul de Danasesti, sortimente localizate pe intinderi mici, acest lucru dand o nota de exclusivitate vinurilor produse. Un tip aparte de struguri este Feteasca, aceasta fiind impartita in trei variatii distincte – Regala, Alba si Neagra, toate fiind raspandite pe teritoriul intregii tari, datorita popularitatii data de gustul placut si rezistenta la intemperii. Astfel, daca si tu esti interesat de toate aceste soiuri inedite, alege un vin romanesc si bucura-te de gustul autentic al acestuia.

De ce este recomandat consumul de vin

Desi poate parea un lucru neobisnuit, vinul intra in categoria alimentelor recomandate de a fi consumate cu regularitate, fiind una dintre bauturile cu un efect benefic asupra organismului. Printre elementele continute, amintim aportul crescut de vitamine hidrosolubile, precum si minerale si compusi antioxidanti.

Rolurile acestora sunt binecunoscute in toata lumea medicala, datorita abilitatii incredibile de a lupta contra cancerului si nu numai. In acest sens, acesta ajuta la cresterea nivelelor colesterolului bun, combaterea inflamatiei precum si a radicalilor liberi. Ca efecte imediate, observam imbunatatirea circulatiei sangvine, reducerea anxietatii si chiar cresterea calitatii somnului. Daca si tu doresti sa beneficiezi de toate aceste beneficii, alege un vin romanesc si savureaza combinatia dintre un gust deosebit si un aliment cu proprietati miraculoase.