Pentru ca eu nu mananc paine foarte des imi fac singura cate doua o data la aproximativ 10 zile, dupa gustul meu. Reteta nu necesita nici cheltuiala mare, nici timp mult, nici efort. O public mai jos cu mentiunea ca pentru ea m-am inspirat de pe site-ul Lenei, doar la ingrediente am schimbat ceva, veti vedea imediat ce.
Ingrediente
2 pahare de 200 ml apa, 2 pliculete drojdie uscata, 1 lingura zahar, 4 linguri ulei de masline, 1 lingurita sare, faina cca 1kg din care 400 g amestec de faina neagra, de secara, cateva masline tocate foarte marunt.
Preparare
1) Torni apa calduta, zaharul, drojdia si un pahar de faina alba foarte buna (acesta ultimul) intr-un bol mai mare si le amesteci cu telul. Lasi deoparte 10-15 min.
2) Adaugi uleiul de masline, sarea, maslinele tocate, amesteci si incepi sa pui mixul de faina neagra si de secara (poti opta si numai pentru una din cele doua), framantand bine.
3) Pui cate putin din faina alba sa rezulte un aluat moale, putin lipicios.
4) Ungi castronul cu ulei si lasi aluatul 30-40 min.

la crescut, acoperit cu folie alimentara (poti baga castronul intr-o punga).
5) Framanti iar aluatul si-l mai lasi 10-15 min. la crescut.
6) Imparti aluatul in 6 bile si le faci suluri pe care le impletesti cate trei (pentru doua paini).
7) Pui painile in tavi de cozonac unse cu ulei sau folosesti hartie de copt si le mai lasi la crescut pana se ridica aluatul de se umple tava.
8) Le coci la temperatura medie; cand le scoti din cuptor le scoti si din tavi, le ungi imediat cu ulei si le acoperi cu un servet sub care le lasi sa se raceasca.
 Stiu ca o sa va iasa o paine gustoasa din prima. Uleiul poate fi din floarea soarelui iar maslinele le puteti inlocui cu mieji de seminte, chimen sau mai vedeti voi ce, dupa gustul fiecareia.
( In partea stanga vedeti un ” colac” din acelasi aluat, dar cu chimen. Foarte, foarte gustos, nu doar aratos.)

Categories: Lifestyle